Официален уеб сайт на Кичка Бодурова

 

Latest NewsПЕЯ ЗА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ:


ПАК СЪМ У ДОМА / НЕ СЕ СЪРДИ ЛЮБОВ МОЯ:


 

Кичка Бодурова започва кариерата си в България, превръща се в звезда в Гърция, за да се установи в Америка. Родителите и  и купуват цигулка на 6 годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище “Христо Ботев” гр. Бургас и го печели с песента “Жалба ми падна на сърце”. Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав “Орфей” в родния си град, с който става лауреат на фестивала “Тракийска лира” 1971г.. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира консерваторията. Завършва естрадния отдел на музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио “Обектив” и е солистка на оркестър “Метроном”. През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители  на фестивала “Златния орфей”, където е удостоена с наградата на община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечетление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва много песни в радио Берлин. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР -“Ven die erste liebe”, ”Arcona” и др. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж работи с Тина Търнар и други световни звезди. До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестовала на които печели награди: ”Червеният карамфил” – Сочи ‘77 (трета награда), ”Шлагерфестивала” Дрезден ’79 (трета награда), ”Интерталант” Чехословакия ’79 (втора награда), най-добър глас на фестивала “Песни за морето” Рощок ’80. Почетен гост на фестивала “Олимп” в Гърция. През тези години значителна роля за успехите и има Зорница Попова, която създава много от хитовете в неиния репертоар. В България я чува гръцки импресарио с песента ”Историйо моя, грях мой” и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи с голямата звезда Дионисио и балет Арабеск. При това посещение се явява на конкурс на фирма “Колумбия” в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Германия, ЮАР, Русия, Унгария,Полша,Чехия,Великобритания, Австралия, между които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия. През 1990 получава „Златна плоча” от Балкантон за продадени над 450,000 копия на диск,продавани у нас и в чужбина .
   От 1991 година живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и др..  Връща се за първи път в България през 1994 година за да изнесе грандиозен рецитал на “Златния Орфей+”. След това телевизионния канал HBO снима неин рецитал в “La Strada”, а две години по-късно пее на сцената на “Hollywood Paledium”. От 2000 година живее и работи постоянно в Лас Вегас, САЩ, но не забравя българските си фенове и  всяка година  се връща за няколко месеца в Бълария.  Издава няколко успешни диска  с любими песни на българската публика и прави концертни турнета  в страната. Изнася рецитал на “Световната олимпиада по изкуствата” и става директор за България през 1998 г. На 6 декември 2004 г. получава званието “Почетен гражданин на Бургас”. Прави три зашеметяващи концерта в НДК,Зала 1 -2006г,2008г.,2010г., които зрителите наричаха „магия”.  Винаги търсеща различното, шоуто,Кичка Бодурова доказа че е еднин артист –изпълнител със свой почерк и невероятно присъствие на сцената. Печели наградата на публиката на фестивала „Бургас и морето“ през 2008г с песента Помниш ли, море”.
Лириката на песента е написана от самата нея, както  много други авторски песни.А специално  за тази песен Кичка Бодурова казва”Това е моята изповед”.
През 2010г. издава автобиографичната си кнга „Това съм аз”. За нея незабравимата  режисьорка Васа Ганчева каза : Забележително е ,че пише най-малко за дългия низ от заслужени успехи и редпочита да изрази благодарността си и почитанието си към добрите жестове, подпомогнали пътя й. В книгата няма  и  грам бляскав звезден прах, самохвалство или
самовлюбеност. Хората я боготворят, слушат я със стиснати гърла и насълзени очи. Книгата е вулкан от емоции и откровения,описание на живот труден и борбен. На любов и страст, на безмерна радост и убийствена скръб.”
Кичка Бодурова записа със златни букви името си в историята на българската популярна музика,като изпя песните „Обичам те, майко Българийо”, ”У дома”, „Големият час” и др. и е любима певица на вече три поколения българи.

Album Review